(0352) 40-77-40, (068) 477-07-07

Пластикові вікна і утворення конденсату

Пластикові вікна і утворення конденсату

Точка роси – це температура, при якій повітря, що має певну початкову температуру і відносну вологість, більше не в змозі поглинати вологу.

Якщо температура  повітря складає 20 оС, а вологість – 50%, це означає, що в повітрі міститься 50% максимальної кількості води, яка може там знаходитись.

Якщо повітря охолоджується до 9,3 оС, його відносна вологість збільшується до 100 оС, тобто повітря температурою 9,3 оС тепер насичене вологою максимально.

Якщо повітря охолоджуватиметься далі, почнеться утворення конденсату, оскільки повітря більше не в змозі утримувати воду. Цю вологу необхідно виводити на зовні шляхом провітрювання.

Раніше надмірна волога виходила назовні в результаті примусової вентиляції. Тепер, після установки нових ізольованих вікон, приміщення необхідно як слід провітрювати кілька разів в день.

Як позбутися надмірної вологи:

В результаті провітрювання, використане тепле і вологе повітря виводиться назовні. У приміщення поступає свіже, холодне і сухе повітря. Таким чином, провітрювання – це обмін повітря, яке, на жаль, пов’язане з неминучою втратою тепла. Ці втрати тепла можуть бути зведені до мінімуму, наприклад, при короткочасному провітрюванні з відкритими навстіж вікнами. Взимку за декілька хвилин провітрювання кімната заповнюється свіжим повітрям при незначному охолодженні.

Приміщення в яких постійно скупчується надмірна волога  (ванна, кухня), необхідно регулярно провітрювати. Це означає, що двері цих приміщень під час провітрювання мають бути закриті, щоб вологе повітря не поширювалося по усій квартирі. Не слід встановлювати двері, що складаються, між ванною і коридором або знімати двері на кухню. Після миття або приготування їжі слід широко розкрити вікна, двері мають бути щільно закриті.

Ті ж правила діють і для спальні. За ніч через дихання і через шкіру людина виділяє в повітря значну кількість вологи. Волога знаходиться не лише в повітрі, але і на меблях, на постільній білизні, килимах і фіранках. Вона може виводитися з приміщення тільки поступово.

Вранці, після того, як ви встаєте, необхідно на короткий час розкрити вікна навстіж. Вологе повітря вийде назовні, і увійде свіже повітря.
Закривши вікно, відразу ж включите опалювання, оскільки тепле повітря, як відомо, швидше вбирає вологу.

Перш ніж піти з квартири, необхідно ще раз ненадовго відкрити вікно  (зазвичай з квартири йдуть приблизно за годину після того, як встають). За цей час частина вологи з меблів і тому подібне встигла перейти в повітря, тому приміщення слід провітрити знову.

Що таке теплові мости.

Після установки ізольованих пластикових вікон конденсат може з’являтися не лише на поверхні внутрішніх стекол, як було вже сказано вище, але і на інших ділянках, безпосередньо прилеглих до вікна, наприклад. у віконних укосах.

В цьому випадку головна причина утворення конденсату – теплові мости. Під тепловим мостом мається на увазі місце, в якому спостерігається, в порівнянні з сусідніми поверхнями:

  • додатковий потік тепла;
  • низька температура поверхні з боку приміщення.

У місцях приєднувальних швів рама стикається із зовнішньою стіною. Там, де знаходяться поруч різні будівельні матеріали з різною теплопровідністю і елементи різної форми, неминуче виникають теплові мости. Будь-яке встановлене в отвір вікно викликає сильне викривлення ізотерм і втрати тепла.

Ізотерма – це лінія, що сполучає точки з однаковою температурою. Її проходження визначається наявністю теплових мостів, які виникають в результаті різниці матеріалів і різної конфігурації будівельних елементів (кути і кромки).У місцях приєднання віконних елементів до стіни спостерігають обидва типи теплових мостів.

Умови монтажу, що перешкоджають утворенню конденсату в області приєднувальних швів і сприяють зниженню втрати тепла (мал. 5):

  • для монолітної стіни – середня частина укосу;
  • для стіни з подвійною ізоляцією – область ізолюючого шару.

Чому в квартирі з’явилася пліснява?

У холодну пору року, коли температура опускається нижче нуля, стає ясно, що у багатьох житлах далеко не найсприятливіший мікроклімат, про що свідчить утворення конденсату, тобто поява вологи на холодних зовнішніх стінах і, як наслідок, виникнення плісняви.

Після установки нових пластикових вікон часто не можливо зрозуміти, що ж відбувається. Здавалося б, нічого не змінилося. Як і раніше, приміщення час від часу провітрюються, і проте тепер в квартирі з’явилася пліснява, чого раніше ніколи не було.

Причини утворення плісняви

У більшості випадків в процесі реконструкції старих будинків не лише встановлюються нові вікна, але і відбувається заміна усієї системи опалювання. Старі газові колонки у ванні і на кухні замінюються центральною системою забезпечення гарячою водою, на батареї встановлюються регулюючі вентилі і лічильники витрат на опалювання.

Що ж змінилося в результаті технічних нововведень?

  1. Вікна закриваються дуже щільно, з щілин більше не дме. При цьому не існує більше так званої примусової вентиляції через щілини.
  2. З відмовою від газових колонок у ванній і на кухні в димовій трубі немає більше тяги, тобто зникла ще одна можливість примусової вентиляції.

 

Єдине рішення цієї проблеми – більше провітрювати!

Волога, що скупчується в приміщенні, повинна виходити назовні!

Отже, кілька разів впродовж дня необхідно провітрювати приміщення, попри те, що повітря в приміщенні при цьому охолоджується, а деяка кількість тепла втрачатиметься.

Де ж оптимальне рішення?

Річ у тому, що в 90% випадків утворення плісняви вологість повітря в приміщенні вища, ніж допустимо при використанні цих будівельних матеріалів. При цьому волога не проникає зовні через щілини в стіні, але виникає в результаті природних процесів, що протікають у будь-якій квартирі.

Як і чому на внутрішньому склі утворюється конденсат?

Це явище виникає, якщо разом з високою вологістю повітря в приміщенні температура внутрішньої поверхні склопакета значно нижча, ніж температура повітря в приміщенні.

Ось декілька характерних прикладів утворення конденсату на поверхні внутрішнього скла :

  • Якщо в приміщенні стирають або приймають душ, температура і вологість повітря значно збільшуються. На охолоджених стінах і внутрішніх стеклах в холодну пору року утворюється конденсат в результаті того, що температура опускається нижче точки  роси.
  • Приготування їжі завжди викликає підвищену вологість повітря. Через це в холодну пору року на поверхні внутрішніх стекол утворюється конденсат.
  • Кожна людина під час сну виділяє в повітря значну кількість вологи. Тому вранці в спальні зазвичай підвищена вологість.

Крім того, існує ще декілька чинників, які сприяють утворенню конденсату :

  • велика кількість рослин в приміщенні;
  • неправильне розташування батарей;
  • глибокі віконні відкоси, фіранки, жалюзі з боку приміщення, які порушують циркуляцію повітря;
  • теплові мости (місця витоку тепла).

Коментарів - 0

Прокоментуй

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X
Бажаєте щоб наші менеджери Вам зателефонувати ?
Очікуйте, ми скоро перетелефонуємо !
(099) 999-99-99